Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΠΟΣΟ ΓΑΡΟΣ ΕΙΣΑΙ ;


   Παρόλο που τα συμπαθητικά τετράποδα δεν μας φταίνε σε τίποτα για να τα πέρνουμε ως αρνητικό παράδειγμα, εντούτοις αυτή η έκφραση θα ταίριαζε σε πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγει την γαϊδουριά και την αναισθησία σε επάγγελμα. Και εξηγώ...
   Το ότι πολλοί συμπολίτες μας, που μάλλον δεν τους αξίζει καν να τους αποκαλούμε έτσι παρκάρουν παράνομα και ειδικά σε χώρους στάθμευσης αναπήρων είναι γνωστό σε όλους. Ένα ποσοστό το κάνει συστηματικά και επανειλημμένως και δυστυχώς σχεδόν κανείς δεν τους εμποδίζει ή δεν δείχνει την διάθεση να τους εναντιωθεί. Απλά οι περισσότεροι από εμάς λέμε από μέσα μας, "Μα πόσο γάρος είσαι;" και μετά συνεχίζουμε τον δρόμο μας.
  Όμως και οι θεσμοί της πολιτείας δεν είναι ούτε αυστηροί αλλά ούτε και επαρκείς για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο. Η Δημοτική Αστυνομία είναι ανύπαρκτη στην χώρα μας και η ίδια η αστυνομική δύναμη ανεπαρκής αλλά και χωρίς τα κατάλληλα μέσα για να λάβει τα σωστά μέτρα για να περιορίσει έστω το φαινόμενο.
   Την Τρίτη του Πάσχα το πρωι έτυχε να βρίσκομαι στην πόλη της Πάφου και να προσπαθώ να βρω χώρο στάθμευσης στο δημοτικό χωρο στάθμευσης κοντά στο κάστρο. Δυστυχώς ενώ υπάρχαν αρκετές θέσεις στο εν λόγω χώρο, οι περισσότερες ήταν πιασμένες από ασυνείδητούς, για να μην τους χαρακτηρίσω και αναίσθητους, οι οποίοι σταθμεύοντας το αυτοκίνητο τους με τέτοιο τρόπο καταλάμβαναν δύο θέσεις αντί για μία. Φυσικά αυτό δεν θα με τσάντιζε τόσο αν ήταν κάτι το μεμονωμένο. Πολλοί εκείνη την μέρα ακολούθησαν την ίδια τακτική, που με έκανε να αναρωτηθώ αν έχουμε χάσει πλέον την αίσθηση του ότι ζούμε σε μια κοινωνία πολιτισμένων ανθρώπων και ο εγωισμός μας, μας έχει κυριεύσει ολοκληρωτικά. Σταματώ όπου θέλω και δεν σκέφτομαι τους συνανθρώπους μου.
   Είναι λοιπόν φαινόμενο της εποχής μας ή είναι στην φύσης μας διαχρονικά. Εγώ θα έλεγα ότι ο εγωϊσμός είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, ο οποίος συντηρεί το ένστικτο της επιβίωσης και έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπου την περίοδο πριν την ένταξη του στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στην συνέχεια, σε μια πιο μετριασμένη μορφή βοήθησε τον άνθρωπο ώστε να αναπτύξει τις ατομικές του δεξιότητες μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
   Οι ρυθμοί της κοινωνίας σήμερα όμως και η διαμόρφωσης της σε ένα χώρο όπου ισχυεί ως επί το πλείστον η φράση "ο θάνατός σου, η ζωή μου", μας έχει μετατρέψει σε ανθρώπους χωρίς συναίσθημα, όπου λειτουργούμε περισσότερο αυθόρμητα, χωρίς δεύθερη σκέψη και αυτοσυγκράτηση. Κάνουμε πράξεις που δεν μας ενδιαφέρει αν θα έχουν κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους αρκεί εμεις να κάνουμε αυτό που θέλουμε πιο γρήγορα. Είναι η περίοδος της ταχύτητας και οι στροφές που πέρνει η ζωής μας, μας οδηγούν σε μια δίνη χωρίς αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση.
   Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να σταματήσουμε για ένα λεπτό, να σκεφτούμε μια πράξη που πάμε να κάνουμε και να φανταστούμε μέσα από τα μάτια των συνανθρώπων μας πως θα έβλεπαν αυτή την πράξη. Ας δώσουμε στην ζωή μας λίγο χρόνο για σκέψη, ένα λεπτό για περισυλλογή και ο κόσμος θα γίνει σίγουρα πιο όμορφος και ιδανικός για όλους. Η σκέψη δίνει δύναμη και η δύναμη φωνή στο συναίσθημα


ΤΟ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Ο ανελκυστήρας με τις δύσκολες μαθηματικές πράξεις ! ! !



Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

WEIRD PEOPLE







ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στις 21 Απριλίου

753 π.Χ: Ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη.


1864: Γεννήθηκε ο Μαξ (Μαξιμίλιαν) Βέμπερ, γερμανός κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας.



1910: Πέθανε ο Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. («Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν»)

1912: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο από τους Οθωμανούς.



1915: Γεννήθηκε ο Άντονι Κουίν, αμερικανομεξικάνος ηθοποιός. («Ζορμπάς ο Έλληνας»)




1941: Τα βουλγαρικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, έπειτα από έγκριση των Γερμανών.



1945: Ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου.



1946: Πέθανε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.

1947: Γεννήθηκε ο Ίγκι Ποπ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, αμερικανός ρόκερ.

1963: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.





1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.




2003: Πέθανε η Νίνα Σιμόν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γιουνίς Κάθλιν Γουέιμον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και της σόουλ.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Ανδρείκελα

Σα να μην ήρθαμε ποτέ σ' αυτήν εδώ τη γη,
σα να μένουμε ακόμη στην ανυπαρξία.
Σκοτάδι γύρω δίχως μια μαρμαρυγή.
Άνθρωποι στων άλλων μόνο τη φαντασία.

Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό,
ανδρείκελα, στης Μοίρας τα τυφλά δυο χέρια,
χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό,
άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ' αστέρια.

Μακρινή χώρα είναι για μας κάθε χαρά,
η ελπίδα κι η νεότης έννοια αφηρημένη.
Άλλος δεν ξέρει ότι βρισκόμαστε, παρά
όποιος πατάει επάνω μας καθώς διαβαίνει.

Πέρασαν τόσα χρόνια, πέρασε ο καιρός.
Ω! κι αν δεν ήταν η βαθιά λύπη στο σώμα,
ω! κι αν δεν ήταν στην ψυχή ο πραγματικός
πόνος μας, για να λέει ότι υπάρχουμε ακόμα...






Δον Κιχώτες

Οι Δον Κιχώτες πάνε ομπρός και βλέπουνε ως την άκρη
του κονταριού που εκρέμασαν σημαία τους την Ιδέα.
Κοντόφθαλμοι οραματιστές, ένα δεν έχουν δάκρυ
για να δεχτούν ανθρώπινα κάθε βρισιά χυδαία.

Σκοντάφτουνε στη Λογική και στα ραβδιά των άλλων
αστεία δαρμένοι σέρνονται καταμεσίς του δρόμου,
ο Σάντσος λέει «δε σ' το 'λεγα;» μα εκείνοι των μεγάλων
σχεδίων, αντάξιοι μένουνε και: «Σάντσο, τ' άλογό μου!»

Έτσι αν το θέλει ο Θερβάντες, εγώ τους είδα, μέσα
στην μίαν ανάλγητη Ζωή, του Ονείρου τους ιππότες
άναντρα να πεζέψουνε και, με πικρήν ανέσα,
με μάτια ογρά, τις χίμαιρες ν' απαρνηθούν τις πρώτες.

Τους είδα πίσω να 'ρθουνε -- παράφρονες, ωραίοι
ρηγάδες που επολέμησαν γι' ανύπαρχτο βασίλειο --
και σαν πορφύρα νιώθοντας χλευαστικιά, πως ρέει,
την ανοιχτή να δείξουνε μάταιη πληγή στον ήλιο!

FUNNY CATS








ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πραγματοποιείται δημοσκόπηση στο τέλος της σελίδας για την πρόθεση ψήφου στις Βολευτικές - ωχ, συγνώμη, τυπογραφικό λάθος - Βουλευτικές Εκλογές 2011


Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΙΚΟ

   Έφυγε από τη ζωή χθές Κυριακή 17 Απριλίου σε ηλικία 63 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο ο Νίκος Παπάζογλου. Πολλοί τον είχαν χαρακτηρίσει και ως τον ροκά του ρεμπέτικου. Ο τύπος με το κόκκινο μαντήλι, ο "ινδιάνος" της ελληνικής μουσικής. Ένας ήρεμος, στοχαστικός και ολιγαρκής καλλιτέχνης που είχε μάθει να ζει στους δικούς του ρυθμούς.
   Καλό ταξίδι Νίκο, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσεις να μαγεύεις με την ζεστή φωνή σου και εκεί στον παράδεισο που βρίσκεσαι. 







Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ένας άντρας είπε στην ερωτομανή γυναίκα του:
«Τι θέλεις να κάνουμε, να φάμε ή να κάνουμε έρωτα».
Εκείνη του είπε:
«Ό,τι θέλεις, ψωμί πάντως δεν έχουμε».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Είπε κάποιος στον Διογένη:
«Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία».
Και ο φιλόσοφος απάντησε:
«Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας. Ο Διογένης τον βλέπει. Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτύλος, κοινώς γυναικάς. Και του λέγει «Πρόσεξε Διδύμωνα, μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Επαινούσαν μερικοί μπροστά στον Άγη τους Ηλείους, γιατί ήταν πολύ δίκαιοι κριτές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Άγης ρώτησε με απορία: - Και είναι τόσο σπουδαίο το ότι οι Ηλείοι μια φορά στα τέσσερα χρόνια γίνονται δίκαιοι;
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δραχμές. Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το ποσό.
-«Με τόσα χρήματα», είπε, «θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο».
-«Αγόρασε», είπε ο Αρίστιππος, «κι έτσι θα έχεις δύο».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη απο ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο απάντησε:
- Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι απο την αναισθησία των ανθρώπων.
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε:
- Δεν είστε καλά!! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σε άλλα μέρη;
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη. Ο φιλόσοφος γύρισε και του είπε:
«Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές, αλλά θα ήθελα να πω ένα "μπράβο" στις τρίχες σου, γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για γάμο. Ο φιλόσοφος του είπε:
«Το πράγμα είναι δύσκολο. Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή, αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».
~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο
φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν».
~~~~~~~~~~~



ΠΗΓΗ: www.kazani.gr

ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

   Οι πελατιακές σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες σε  αυτή την χώρα είναι γνωστές. Κανένας δεν το αμφισβητεί, πολλοί το κατακρίνουν δημόσια αλλά αυτόχρονα ένα τεράστιο ποσοστό από αυτούς το επιθυμούν εσώψυχα.
   Είναι κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι στην φύση του ανθρώπου. Δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας, αλλά αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο όπου ο έχων την δύναμη και τα μέσα αποτελεί πόλο έλξης και πυρήνα όπου οι γύρω του μπορούν να ζητήσουν χάρες και ως ανταπόδοση να προσφέρουν την αφοσίωση και την υποστήριξη τους.
   Ευεργετικό θα πείτε για αυτούς που κατέχουν αυτά τα μέσα και δυσάρεστο για αυτούς που δεν τα κατέχουν. Ποιός είναι αυτος όμως που θα κρίνει αν είναι αυτό το φαινόμενο, δίκαιο ή άδικο; Ή μήπως είναι άδικο μέχρι κάποιος να βολευτεί και αυτός κάπου. Δεν θα μπορούσε να δοθεί ποτέ μια ειλικρινής απάντηση πιστεύω.
   Δυστυχώς έτσι είναι ο κόσμος μας, χωρισμένος σε κοινωνικές τάξεις και ανισότητες. Πολλοί ονειρεύτηκαν μια ίση κοινωνία, αταξική, ίσως ουτοπική θα έλεγα εγώ αλλά ελάχιστοι το κατάφεραν (και αυτοί ουσιαστικά αναγκάστηκαν να αποστασιοποιηθούν από τα κοινωνικά σύνολα και να ζήσουν απομονωμένοι σε κοινόβια). Ακόμα και ο κομμουνισμός, ο οποίος είχε ως βασικό του μότο την αταξική κοινωνία, όπου και αν εφαρμόστηκε, έστω και με την λανθάνοντα μορφή που τελικά πήρε, πότε δεν κατάφερε να καταστήσει όλους τους πολίτες ίσους μεταξύ τους.
   Όσο και αν πολλοί φιλόσοφοι θα υποστήριζαν το αντίθετο, η δική μου άποψη είναι ο άνθρωπος είναι ζώο μέσα στην κοινωνία και όχι εκτός αυτής, γιατί τα ένφυτα του ένστικτα αναπτύσσονται μέσα σε αυτήν και δεν υποτονούν ποτέ. Το ένστικτο της επιβίωσης και της επιτυχίας είναι αυτό που καθοδηγεί την πλειονότητα των ανθρώπων και τους παρασύρει να λειτουργούν επιτακτικά και χωρίς συναίσθημα.
  Οι ανθρώποι είναι σαν αέρας, που εμφανίζονται για μια ορισμένη στιγμή στο χρόνο και μετά χάνονται, όμως οι φύση των ανθρώπων υπάρχει διαχρονικά και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και όσο και αν εξελίσσεται, η πρωταρχική ύλη παραμένει και είναι αυτή που επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό τις ζωές και τις αποφάσεις τους. 
   Όσο και αν πολλοί το αρνούνται, ο άνθρωπος πρώτα είναι άτομο και μετά σύνολο



Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ


Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ

ΕΝ ΟΙΔΑ, ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ

   Σήμερα 14 Απριλίου ξεκινώ το καινούργιο μου Blog και βάζω ως τίτλο το λατινικό Tabula Rasa γιατί ο καθένας από εμάς είναι ένας λευκός πίνακας, ένα άδειο δοχείο γνώσης και μέσα από την εμπειρία και τις αισθήσεις μας μπορούμε να το γεμίζουμε.
   Θέτουμε ως δεδομένο την άγνοιά μας για το οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος στην αλήθεια των πραγμάτων. Οι ψευδαισθήσεις του εξωτερικού κόσμου μας εμποδίζουν στο να φτάσουμε στην ουσία των πραγμάτων και γι' αυτό η γνώση πρέπει να είναι σφαιρική και επισταμένη.
    Μέσα από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι άνθρωποι ανταλλάζουμε γνώσεις και πληροφορίες, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνουν τα κενά στην γνώση μας και μας δίνουν μια καλύτερη άποψη για τον κόσμο που ζούμε, καθώς επίσης μας βοηθούν στην ανάπτυξη της κριτικής μας σκέψης.
    Όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες.

Καλή ανάγνωση
Τεύκρος